vrijdag 5 april 2013

Hitflits: Mainstreet eerste Nederlandse boyband met #1-album

Het spande er nog om deze week. Mainstreet stond met het album ‘Breaking the rules’ de hele week op winst, maar David Bowie kwam met de dag dichterbij met ‘The next day’, zijn voormalige #1-album. Maar zoals je aan onze twitter en de kop al kunt zien, het is Mainstreet toch gelukt, zei het met een voorsprong van iets meer dan 4% op Bowie. De #1-positie danken de vier jongens aan de fans die het album het afgelopen Paasweekend kochten tijdens concerten in 013 in Tilburg en Tivoli De Helling in Utrecht.

Nederlands record

Het levert Mainstreet ook nog eens een bijzonder record op, dat van eerste Nederlandse boyband met een #1-album. De hoogste notering was tot deze week #13, voor ‘A different way’ van Men2b in 2005. Andere noteringen van Nederlandse boybands waren voor 4 Fun met Hittegolf (#36 in 1998) en ‘Bedgeheimen’ van B.E.D.: (#57 in 1996). Neerlands bekendste boyband, Caught in the act, met Bastiaaan Ragas in de gelederen, heeft zelfs nooit met een album genoteerd gestaan.

TOP 3

1 E.W. Mainstreet: Breaking the rules
2  (2)   David Bowie: The next day
3  (1)   Racoon: The singles collection

Twee jaar geleden bracht Leonie Meijer het album ‘Los’ uit, dat tot #13 kwam. Dat was ruim een half jaar nadat ze vierde was geworden in The voice of Holland. Voor ‘Luister maar’, haar tweede album, heeft ze meer tijd uitgetrokken. En daar wordt ze voor beloond, want het album komt binnen op de tiende plaats.

Direct na ‘Los’ in 2011 is Leonie liedjes gaan schrijven voor ‘Luister maar’. Alleen, maar ook met haar producer Daniel Gibson in Zweden. Daarnaast schreef ze nummers met Han Kooreneef, Roel van Velzen, Nick Schilder, Joost Marsman. (duet ‘Wacht tot ik bij je ben’) en Ruth Jacott (duet: ‘Je stem alleen’). Over de liedjes zegt Leonie: “Ik ben niet meer zo bang voor tegenslagen en in dat opzicht is dit album positiever en krachtiger geworden.”

Over naar het restant eerste weeks noteringen van deze week:
#8   Epica: The phantom agony – expanded edition NL, de originele editie ‘The phantom agony’kwam in 2003 niet hoger dan #54
#27 Stevie Ann: California sounds NL
#33 Beans & fatback: With skin attached NL
#37 Charles Bradley: Victim of love, tweede album van Amerikaanse soulzanger. Aanstaande maandag komt Bradley langs bij Giel Beelen
#48 Ruben Hein: Hopscotch NL

#52 Bonobo: The north borders, Britse producer (echte naam: Simon Green)
#71 Christina Pluhar: Mediterraneo, bespeelster van de teorbe (soort luit), afkomstig uit Oostenrijk
#75 Killswitch engage: Disarm the descent, metalband uit Westfield, Massachusetts
#76 André Rieu: Rieu royale NL
#85 Avantasia: The mystery of time, Project van Tobias Samnet, zanger van Duitse metalband Edguy
#86 Tyler the creator: Wolf, Amerikaanse rapper

SINGLES

Vorige week boekte ‘Sonnentanz’ van  Klangkarussel een klein overwicht op de #2, zo’n 5%  op ‘Julia’ van Nick & Simon. Die hebben een vrije val gemaakt, want ‘Julia’ zakt naar #17. Deze week heeft ‘Sonnentanz’ de voorsprong vergroot tot zo’n 20%, De nieuwe #2 is ‘Daar sta je dan 2013 (waar zijn al je vrienden)’ van René Froger, dat van 15 komt.

populair nummer

Het nummer heette oorspronkelijk ‘Daar sta je dan’, en is afkomstig van zijn album ‘Doe maar gewoon’ uit 2007. Tijdens optredens was het altijd al een populair nummer, dus werd besloten om het in een remix uit te brengen. Tevens is ‘Daar sta je dan 2013 (waar zijn al je vrienden)’ de voorloper van een Nederlandstalig verzamelalbum van Froger, met een aantal niet eerder op cd verschenen nummers.

Overigens vormt René Froger geen enkele bedreiging voor ‘Sonnentanz’, want die bedreiging  komt die uit een heel andere hoek!

Wat te denken van ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell, dat in de tweede week van 90 naar #5 stijgt. Komende week is het de Megahit op 3FM en dat zal er mede voor zorgen dat het nummer volgende week naar #1 stijgt.

verboden

De afgelopen week heeft YouTube de videoclip met 3 topless modellen in de ban gedaan.  Robin Thicke twitterde daarop: “YouTube took down the Unrated version of #BLURREDLINES because it was too hot!” En Pharrell reageerde daarop met: @robinthicke Why they trying to ban good shit?”
Videokanaal VEVO doet niet zo preuts en daar is de ‘unrated version’ gewoon te zien. Het gevolg is dat de videoclip al door miljoenen is bekeken, die er achter komen dat het een heerlijk nummer is, en dit vervolgens downloaden. Ook negatieve publiciteit is publiciteit! Overigens heeft Thicke zijn vrouw, actrice Paula Patton, van te voren toestemming gevraagd om de clip op te nemen met de halfnaakte modellen.

Luister én kijk ook eens naar de versie die Krystl vanochtend maakte bij Giel van ‘Blurred lines’. Zij bezong het vanuit de vrouw en kan daar zeker mee thuis komen bij Paul!

De negen eerste weeks noteringen:
#10 Opposites: Sukkel voor de liefde
#35 Django Wagner: Dat ene moment
#59 André Rieu: Kroningswals
#68 Chris Brown: Fine China
#83 Neils Geusebroek: The truth
#90 Bob Offenberg: In Parijs
#92 Mainstreet: My main girl
#96 Chris Hordijk: Heartbreaks & earthquakes
#100 Fedde le Grand, Sultan & Ned Shepard: Long way from home

Met uitzondering van Chris Brown, komen de makers allemaal uit Nederland.

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En wij zijn er na het weekend weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten