Als eerste artiest in Nederland gaat Elvis Presley komende vrijdag zijn honderdste singlehit scoren in de hitparade. Zelfs dertig jaar na zijn dood blijkt the King of rock 'n' roll nog niets van zijn populariteit te hebben verloren. Met zijn honderste hit zet Elvis een uniek feit op zijn naam, en staat hij mijlenver voor op concurrentie-hitscoorders als Cliff Richard (78 hits) en the Rolling stones (77 noteringen). Presley is altijd al een terugkerende factor gebleven in de Nederlandse hitparades, maar de heruitgave van zesendertig oude singles in de afgelopen drie jaar (te verzamelen in een tweetal luxe boxen) leidde bij ons ineens tot een hausse van nieuwe Elvis-noteringen in de Single Top 100. 'Burning love' wordt komende vrijdag Elvis' honderdste hit in Nederland. Op grond van de tussenstanden van maandag, eindigt de single op vrijdag ergens tussen positie 60 en 65 in de Single Top 100.
Singlehitparades bestaan in Nederland al vanaf 1952. De KRO was 55 jaar geleden de eerste die zo'n populariteitslijst van platen presenteerde. Ruim een halve eeuw later telt de geschiedenis al zo'n twintigtal Nederlandse singlehitparades met landelijke dekking, gebaseerd op verkoopcijfers. Leg je al die hitparades naast elkaar, dan blijkt Elvis komende vrijdag precies aan zijn honderdste hit toe te zijn.
Van die honderd hits scoorde hij er net iets meer dan de helft, 51 stuks, bij leven en welzijn. Na zijn overlijden, op 16 augustus 1977, kwamen er nog eens bijna net zoveel bij. Het gros daarvan komt weer op het conto van twee verzamelboxen die in de afgelopen paar jaar zijn uitgegeven. In 2005 kon Elvis ter gelegenheid van zijn zeventigste geboortedag achttien hits op zijn cv bijschrijven. Dit jaar doet hij het nog eens dunnetjes over; als herdenking aan zijn dertigste sterfdag bereiken nog eens zeventien singles, te verzamelen in een luxe box, de Nederlandse Single Top 100.
We komen Elvis in de Nederlandse hitparadegeschiedenis voor het eerst tegen in de MuziekParade van oktober 1957: 'All shook up' bereikt in de maandlijst de achtste plaats. Een maand later is het opnieuw raak, met een veertiende plek voor 'Teddy bear'. Na een stil jaar scoort Elvis in maart 1959 met 'One night' zelfs in vier lijsten tegelijk: MuziekParade, MuziekExpres, Tuney Tunes en Elsevier.
In oktober 1960 is Presley toe aan de eerste van in totaal zes Nederlandse nummer één-hits: 'It's now or never' prijkt in Elsevier en Foon bovenaan. In vijf andere lijsten (MuziekParade, MuziekExpres, Tuney Tunes, Songwereld en Wereldkroniek) blijft hij tegelijkertijd met het nummer op #2 steken. In februari 1961 is het wél in alle lijsten raak met 'Wooden heart'. De daaropvolgende jaren leveren the King nóg drie #1-hits op in Nederland: 'Surrender' in 1961, 'Good luck charm' in 1962 en 'Devil in disguise' in 1963.
De rest van zijn leven blijft Elvis gestaag hits scoren, hoewel de aantallen in de jaren 70 teruglopen. Vlak na zijn dood is er een korte opleving, met drie gelijktijdige top 10-hits. In de jaren 80 en 90 is er nog sporadisch een heruitgave of herontdekte opname van de muziekkoning.
Pas in 2002 schrikken we weer wakker, wanneer de Nederlandse dj Junkie XL een remix maakt van een oud-Elvis nummer. 'A little less conversation' wordt wereldwijd, dus ook bij ons, een #1-hit; In Nederland zijn zesde en tot dusver laatste.
In 2005 worden, rondom de zeventigste geboortedag van Elvis, alle achttien Britse #1-hits ook bij ons heruitgegeven; elke week een nieuwe. Het levert the King bij ons een fraaie serie hits op, die zo tussen plaats #15 en #25 in de Single Top 100 eindigen. Dit jaar worden als herdenking opnieuw achttien oude Elvis-hits heruitgebracht. Zeventien daarvan scoren ook bij ons, alhoewel de noteringen nu lager uitvallen: wekelijks eindigt the King ergens tussen #50 en #80 in de Single Top 100.
Enkele van Elvis' bekendste en beste nummers bereiken in het oorspronkelijke jaar van uitgifte de Nederlandse hitlijsten niet, maar worden in de re-release van de laatste jaren alsnog een hitje. Zo bereikt 'Blue suede shoes' pas in augustus dit jaar voor het eerst de lijst, waar het, heel bescheiden, op #95 strandt. Verder zien we ook 'Hound dog' (in 1974), 'Jailhouse rock' (in 1974), 'Heartbreak hotel' (in 1987) en 'Love me tender' (in 1991) pas met grote vertraging in de hitlijsten verschijnen. Daarentegen wordt 'Are you lonesome tonight' in maar liefst vier instanties een hit: in de originele uitgave in 1961, in de befaamde lachversie in 1981 en 1991, en in de heruitgegeven studioversie in 2005.
De vijfendertig heruitgegeven hits van de afgelopen drie jaren zorgen voor de doorslag voor Elvis in het overzicht van grootste hitscoorders van Nederland. Aan het begin van 2005 staat Presley nog maar op #6 genoteerd in dat overzichtje, achter Cliff, the Stones, Pierre Kartner, André van Duin en André Hazes. Met een flinke sprint in twee etappes buigt the King zijn achterstand om in een bijkans onoverbrugbare voorsprong. Blijkbaar is dertig jaar na zijn dood zijn muziek nog springlevend. Elvis Presley: een waardige King of rock 'n' roll!
Klik hier voor het overzicht van alle honderd hits van Elvis Presley.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten