maandag 3 december 2007

Rihanna is niet meer te stoppen

Rihanna: Don’t stop the music (1)

In juni lukte het net niet met ‘Umbrella’ (same met Jay-Z); die plaat bleef twee weken op #2 steken. Maar na een kleine terugval met ‘Shut up and drive’, dat eind september ‘slechts’ tot #7 kwam, is Rihanna met ‘Don’t stop the music’ niet meer te stoppen: in de derde week stijgt ze naar de eerste plaats van de Single Top 100. Na een #1-hit in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland is Nederland het zesde Europese land waar het nummer op de eerste plaats belandt. En dan te bedenken dat ‘Don’t stop the music’ eigenlijk alleen bedoeld was voor de clubs, maar door de vele reacties uiteindelijk toch op single werd uitgebracht. Toch scheelde het maar weinig of Rihanna had nog een weekje geduld moeten hebben, omdat ene Jan Smit weer op de eerste plaats aasde. Uiteindelijk heeft Rihanna van hem gewonnen, met slechts 1% verschil!

Naast Rihanna is er nog iemand blij met het succes van ‘Don’t stop the music’. Dat is de King of pop, Michael Jackson. Immers: in ‘Don’t stop the music’ zit een sample van ‘Wanna be startin’ something’ van Michael Jackson, die daarmee tot #3 kwam in 1983. Michael boekt als medecomponist van ‘Don’t stop the music’ dan ook zijn zijn vijfde #1-hit na ‘Beat it’ (1983), ‘I just can’t stop loving you’, ‘Bad’ (beide in 1987) en ‘Smooth criminal’ (1988).

De Megaman is echter wat minder blij met de #1-hit van Rihanna. We gunnen het haar wel, maar doordat het Engelstalige ‘Don’t stop the music’ naar #1 stijgt, dreigt 2007 toch niet de megageschiedenis in te gaan als het jaar met de meeste weken in de eigen taal bovenaan. Dat totaal staat op 34 weken en werd gevestigd in 2005. Dit jaar zijn we daar nog maar één weekje van verwijderd. We verwachten echter niet dat er tot eind december nog een andere Nederlandstalige #1-hit komt. Of het zou Coole Piet met ‘De speelgoeddief’ moeten zijn…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten