maandag 3 december 2007

Album top 100: Anouk neemt de leiding over

In de Album Top 100 is Anouk al de zesentwintigste lijstaanvoerder dit jaar. Acda en De Munnik komen vlak daarachter binnen op #3. Daarna moet je de binnenkomers met een lampje gaan zoeken. Onder meer Kylie Minogue en Jill Scott zorgen voor vers bloed.

Anouk: Who’s your momma (1)
Al tien jaar lang scoren de Anouk-albums op het hoogste niveau. In tien jaar tijd bereikten al haar acht albums (inclusief deze nieuwe) de top 10; vijf ervan bereikten de bovenste plek. Na ‘Urban solitude’ en ‘Hotel New York’ is ‘Who’s your momma’ haar derde album dat op #1 binnenkomt.

Anouk wordt uitgebreid geprezen op de gossip-blog van Perez Hilton. We weten inmiddels allemaal hoe groot zijn invloed is; kijk maar naar het mondiale succes van Bearforce 1! Gaat dit de definitieve Amerikaanse doorbraak voor Anouk betekenen? Als ze haar handjes thuis weet te houden bij de Amerikaanse platenbazen, dan zit dat erin. Voor de productie nam ze de Amerikaanse succesproducer Glenn Ballard in de arm. Ook hij is lovend over haar: “Deze plaat is zeker goed genoeg om de grens over te gaan. Ook in de VS. Geen twijfel over mogelijk. Anouk is een van de beste zangeressen van deze planeet! Dit nieuwe materiaal is zo authentiek dat ik het hier aan alle bevriende muzikanten en producers laat horen. Iedereen is laaiend enthousiast. Ik heb echt hoge verwachtingen. Waarom zou het in de VS niet lukken?”

‘Who’s your momma’ is al het vijfentwintigste album dat dit jaar naar #1 gaat in de Album Top 100. Van die 25 is dit al de achttiende die nieuw is op de eerste plaats. Van de vorige zeventien nieuwen op #1 gingen er maar liefst dertien al na één week onderuit. Zo, dat zijn drie jaarrecords in drie zinnen!

Acda en De Munnik: Nachtmuziek (3)
Elk nieuw studioalbum is goed voor een top 10-hit voor Acda en De Munnik en ook ‘Nachtmuziek’ blijft daar niet bij achter. Het album debuteert op #3 en misschien is dat tóch een kleine teleurstelling, na achtereenvolgende #1-hits voor ‘Liedjes van Lenny’ in 2004 en ‘Groeten uit Maaiveld’ in 2002. Daarna kwam, eind 2005, nog het verzamelalbum ‘Adem’, dat slechts tot #11 kwam.

Begin volgend jaar toeren Acda en De Munnik, na een aantal jaren in rockbezetting te hebben opgetreden, weer met z’n tweeën door het land. “Het is inderdaad alweer een tijdje geleden dat we als duo hebben opgetreden, maar we spraken elkaar bijna elke dag”, zegt Paul de Munnik. “We moesten onszelf even de tijd geven om erachter te komen wat voor muziek we ook alweer wilden maken. Terug naar het soort muziek dat we in het begin maakten. Ook de teksten gaan weer over onszelf.”

Thomas Acda: “Ons doel? De liedjes moeten onze luisteraars hoop en troost bieden. Wij hebben die persoonlijke dingen al van ons afgeschreven, nu moet het publiek er nog mee aan de slag. Het is geen egodocument.” De twee gaan op het podium de nummers aan elkaar praten met herinneringen bij de teksten. Dat wordt een persoonlijk avondje vol sekspraat, beloven de twee. “Want makers van nachtmuziek zijn mensen die vrijen”, vertelt Acda. “Maar ‘Nachtmuziek’ is ook het luisteren naar muziek om half elf ‘s avonds. Later wil ik met Paul op een veranda zitten met een emmer vol koud bier tussen onze rolstoelen in en een paar krekels op de achtergrond.”

Kylie Minogue: X (29)
‘X’ is –hoe raad je het– Kylies tiende album. Haar vorige studioplaat, ‘Body language’, stamt al weer uit 2003 (#19). Daarna volgde een donkere periode in Kylies leven, met de ontdekking van borstkanker, drie operaties en chemotherapie. Dat ze die trieste tijd te boven is gekomen, zagen we eerder dit jaar al, toen ze in bikini poseerde voor de nieuwe strandcollectie van modeconcern Hennes & Mauritz.

Voor haar nieuwe plaat huurde Kylie een aantal hippe producers in. Zo draaiden de Freemasons aan de knoppen en deden ook Bloodshy & Avant, het Zweedse productieteam achter ‘Toxic’ van Britney, een duit in het zakje. Op de bonus-dvd die je bij de limited edition van het album vindt, staat bij elk nummer op het album een interview, zie je een dvd-trailer en hoor je nog een exclusieve audiotrack.

Jill Scott: The real thing Words and sounds vol. 3 (51)
Een prima soulplaat op #51: Jill Scott levert haar derde werkstukje af. ‘Who is Jill Scott?’ bleef vijf jaar terug nog bescheiden op #78 steken, maar ‘Beautifully human’ kwam in 2004 al tot #31. De 35-jarige souldiva is niet zo bekend op heet singlesfront, maar heeft al wel een paar prijswinnende albums afgeleverd. Haar nieuwe plaat is in de VS al goud; in de albumlijst kwam hij daar tot #4.

Jill heeft net een echtscheiding achter de rug, na een huwelijk van vijf jaar. Dat is ook op haar nieuwe album terug te vinden, in nummers als ‘My love’, ‘Insomnia’ en ‘Only you’. Van het album is er natuurlijk ook een onvermijdelijke deluxe-editie; daarop vind je twee extra nummers. Als je dan ook nog eens de bonus-dvd te pakken kunt krijgen, zie je als extraatje vijf videoclips en een interview met de zangeres.

Genesis: Live over Europe (72)
Op 18 augustus stonden de heren van Genesis voor het laatst genoteerd met het verzamelalbum ‘Turn it on again – the hits’, uit 1999, waarvan dit jaar ‘de tour edition’ was verschenen. Voor een echt live album moeten we terug naar 1993, toen zelfs twee liveplaten uitkwamen: ‘Live – The way we walk volume one: The shorts’ en ‘Live – The way we walk volume two: The longs’, goed voor #5, respectievelijk #22. Deze week komt het dubbellive-album ‘Live over Europe’ binnen op #72, opgenomen in juni en juli. Op 1 juli deed de band Amsterdam aan en werden ‘Turn it on again’ en ‘No son of mine’ vastgelegd. De vaste Genesisleden Tony Banks (keyboards), Phil Collins (drums, percussie en leadzang) en Mike Ruther (gitaar) lieten zich tijdens hun tour ondersteunen door basgitarist Daryl Stuermer en drummer Chester Thomson.

Supersterkids: Supersterkids (95)
Het kon natuurlijk niet uitblijven: een heel album met de deelnemers van ‘Supersterkids – the battle’. Deze werd gewonnen door Dieneke van Gerrewey uit het Vlaamse Lokeren. Aanstaande vrijdag komt haar single ‘Wereld van geluk’ uit, die ze samen zingt met de meiden van Kus. Dat nummer staat niet op het album ‘Supersterkids’, dat binnenkomt op #95. Daarop staan twaalf uitvoeringen van liedjes die tijdens ‘Superster – the battle’ werden gezongen door Kus en presentator Timo Descamps, en vooral bij kinderen populair zijn, zoals ‘The Sweet escape’ (Gwen Stefani), ‘Wherever, whenever’ (Shakira) en ‘Monsoon’ (van Tokyo hotel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten