vrijdag 9 maart 2012

Hitflits: zesde #1-album voor Bruce Springsteen; Triggerfinger tiende Belgische act met een #1

Met een geweldige overmacht knalt ‘Wrecking ball’, het zeventiende studioalbum van Bruce Springsteen, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album verkoopt bijna vier keer zoveel als de #2, ‘Alles met je delen’, het vierde album van Frans Duijts, dat meer dan 25.000 keer (= goud) is uitgeleverd, maar dat aantal bij lange na nog niet heeft verkocht. Anders zou Springsteen op 100.000 staan en dat lijkt ons een beetje erg veel in één week.

‘Wrecking ball’ is het eerste studioalbum van Springsteen sinds ‘Working on a dream’ uit 2009, dat toen ook binnenknalde met een flink overwicht (bijna 60%). Van zijn zes #1-albums kwamen er drie binnen op #1. Hier volgen ze alle zes nog een keertje:
1985: Born in the USA (15x), bereikte de eerste plaats pas in de 20e week, toen het op herhaling ging
1986: Live / 1975 – 85 (1x), in de tweede week
2002: The rising (1x), in de tweede week
2005: Devils & dust (1x)
2009: Working on a dream (2x)
2012: Wrecking ball (1x)
De laatste drie kwamen allen binnen op #1.

De verwachting is dat ‘Wrecking ball’ aanstaande zondag ook in de Britse albumlijst op #1 binnenkomt. Het zal dan de negende #1-notering voor Springsteen worden, waarmee hij de tiende artiest is die dat presteert. Het is ‘21’ van Adele vorige week toch niet gelukt de eerste plaats te behouden, Emeli Sandé was met 44722 exemplaren van ‘Our version of events’ net iets te sterk (verschil was 3692). In de Amerikaanse albumlijst bleef ‘21’ wel #1 en is dat ook de komende week (voor de 23e week). Bij ons zakt ‘21’ van #1 naar #3, gevolgd door haar cd/DVD ‘Live at the Royal Albert Hall’ op #5, gezakt van #2.

In de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, is het Adele nog niet gelukt om de eerste plaats terug te pakken. Haar album ’19’ blijft op de tweede plaats staan, en verkoopt bijna de helft van ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston, dat nu voor de derde week de lijst aanvoert.

Terug dus naar onze albumlijst, met nog een hoge eersteweeks bij de bovenste tien. In het begin van de week prijkte het album nog op de derde plaats, maar gedurende de week is het ingehaald door de beide albums van Adele en het album van Birdy. En dus moet Katie Melua, want over haar hebben we het, genoegen nemen met een vijfde plaats voor ‘Secret symphony’.
Op haar vijfde studioalbum is ze na een uitstapje met William Orbitt op ‘The house’ uit 2010, weer teruggekeerd bij Mike Batt met wie ze de eerste drie albums maakte en haar meer dan € 21 miljoen opleverde. We vragen ons echter af waarom ze zo ‘ontbloot’ op de hoes van ‘Secret symphony’ staat, het gaat toch om haar muziek?

Alvorens we overgaan naar de singlelijst, die ook een nieuwe #1 kent, het restant eersteweeks noteringen deze week, met de vemelding NL als het om een Nederlands product gaat:
#7 Neil Diamond: The very best of – the original studio recordings
#29 Sinéad o Connor: How about I be me (and you be you)
#30 Mr. Polska: Waardevolle gezelligheid NL
#39 ED: Head, heart & hands NL
#48 John Lennon: Plastic Ono Band (n.a.v. een uitzending van Classic albums, afgelopen zaterdag)
#59 Morning parade: Morning parade
#60 Noisecontrollers: E=NC2 – the science of hardstyle NL
#68 the Fray: Scars & stories
#70 Dry the river: Shallow bed
#72 Jankobus Seunenga: Jantje huilt, Jantje lacht NL
#77 Andrew Bird: Break it yourself
#85 Golden earring: From heaven from hell NL
#93 Civil wars: Barton hollow
#98 David Foster: Hit man returns

In de singlelijst moet ‘You and me’ van Joan Franka de eerste plaats afstaan, en zakt naar de derde plaats. ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló doet het met 67% een stukje beter (zo’n 7%) en blijft op #2 staan. Afgelopen donderdag was Teló even in ons land voor een eenmalig optreden in Amstelborgh Borchland, en om een dubbel platinaplaat in ontvangst te nemen voor de verkoop van meer dan 40.000 downloads. Hij kreeg het eremetaal uit handen van Gerard Joling, die zelf een cover van het nummer heeft opgenomen, ‘Doe voel je me beter’.

De nieuwe #1 in de Single Top 100 is de Belgische groep Triggerfinger met de akoestische (live @ Giel! – VARA 3FM’) versie van ‘I follow rivers’. Het nummer stijgt van de 6e naar de 1e plaats en passeert daarmee het origineel van Lykke Li, dat van de 3e naar de 4e plaats zakt. Het is pas de dertiende #1 door een Belgische act. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Bij de bovenste tien geen eersteweeks noteringen, wel een nummer dat er niet eerder in heeft gestaan. ‘I won’t give up’ van Jason Mraz maakt in de tiende week de overstap naar de top 10, door van 15 naar #10 te stijgen. Het is na ‘I’m yours’ (#9 in 2008) en ‘Lucky’ met Colby Caillat (#10 in 2009), zijn derde top 10-notering. ‘Drive by’ van Train boekt net niet genoeg winst om bij de bovenste tien te komen, het nummer gaat van 18 naar #12.

De hoogste eersteweeks, op #18, is ‘Voetstuk staan’ van Acda en de Munnik. Voor hen als duo is het de opvolger van ‘Woorden van een ander’, dat vorig jaar de achtste plaats bereikte. Vijf plaatsen lager, op #23, komt ‘Shadow days’ van John Mayer binnen, de eerste notering sinds ‘Half of my heart’ feat. Taylor Swift (#40 in 2010).

Het restant, waarbij NL staat voor een Nederlandse productie:
#34 Azealia Banks feat. Lazy Jay: 212 (komende week de 3FM Megahit)
#50 Lil Wayne feat. Bruno Mars: Mirror
#55 Hadewych Minis: Invite you NL
#57 John de Bever & Charlene: Als je alles hebt NL
#58 Sebastian Ingrosso & Alesso feat. Ryan Tedder: Calling (lose my mind)
#74 Bingo players feat. Heather Bright: Don’t blame the party (mode) NL
#78 Fabienne Bergmans: A-team NL (uit ‘The voice kids’)
#84 Carly Rae Jepsen: Call me maybe
#88 Gabriello: Ik had je lief NL
#90 Vajen van den Bosch: The climb NL (uit ‘The voice kids’)
#100 Bob Offenberg: ‘t Is voorbij NL

De lente staat om de hoek om toe te slaan, dus we gaan een lekker weekend tegemoet. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten