zondag 4 maart 2012

Nationaal Songfestival 2012 ging weer over het liedje

Sinds Nederland, als ieder ander land (behalve de 5 betalers en het gastland), via een voorronde (halve finale) zich moet kwalificeren voor de finale van het Eurovisie Songfestival en deze keer op keer misliep, is de kritiek niet van de lucht. Die kritiek richtte zich echter altijd op andere landen (spelen elkaar punten toe, het is een show en geen liedjesfestijn, wat een poppenkast enz.), maar bijna nooit op ons zelf.

Na het dieptepunt vorig jaar met ‘Je vecht nooit alleen’ van 3js (allerlaatste tijdens de tweede halve finale en voor de negende keer geen finaleplaats), ging dit jaar het roer om. De TROS, die zowel het Nationale als het Europese festival uitzend, benaderde John de Mol en samen met hem werd voor een andere opzet gekozen. Niet de artiest, maar het liedje zou weer centraal komen te staan.

Iedereen kon tot 30 september 2011 een liedje insturen, wat dan ook gedaan werd. Daaronder zaten liedjes van/door Ben Cramer, Dries Roelvink en zelfs de Gebroeders Ko. In totaal werden 491 liedjes ingestuurd en een selectiecommissie maakte op 5 januari 2012 bekend welke zes het waren. Drie van de zes deelnemers komen uit de eerste editie van The voice of Holland.

Vorige week zondag, 26 februari, vond het Nationaal Songfestival plaats in het decor van ‘The winner is’ en waren de liedjes voor het eerst in zijn geheel te horen. Gekozen was, analoog aan ‘The voice of Holland’ en ‘The winner is’, voor battles. De week daarvoor was tijdens een loting in Life4you bepaald wie tegen wie moest duelleren.

De beoordeling van de nummers werd gedaan door een vakjury bestaande uit Carlo Boszhard, Ali B, DJ Afrojack, Stacey Rookhuizen en Jeroen Nieuwenhuize. Daarnaast was er een buitenlandse adviesraad van 100 mensen, die speciaal voor het songfestival was ingevlogen, 2 uit ieder deelnemend land. De vakjury telde voor 50% mee, evenals de thuisstemmers.

Zoals we inmiddels weten mag Joan Franka met ‘You and me’ ons land vertegenwoordigen (zie ook onder #1). Voor het eerst konden alle zes liedjes van het Nationaal Songfestival direct na de uitzending worden gedownload, met als gevolg dat ze ook alles zes een notering krijgen. Hier volgen de vijf verliezers, hoewel er helemaal geen sprake van verliezen is als je deelneemt aan het Nationaal Songfestival.

Raffaëla: Chocolatte (22)

Eigenlijk zou Raffaëla (winnares Idols 2006) al in 2007 mee doen aan het Nationaal Songfestival. Maar bij de NOS (die toen nog het Songfestival uitzond) ontbrak het benodigde geld voor een nummer dat Erik van Tijn en Jochem Fluitsma voor haar hadden geschreven. Vijf jaar later zijn zij niet de componisten die haar aan een liedje helpen, maar Jan Rooymans en Chris Silos. Silos schreef de tekst van ‘Chocolatte’ in zijn boxershort. Op dat moment had hij niet kunnen vermoeden dat Raffaëla zijn nummer in een niets verhullende outfit zou opvoeren, als de Nederlandse Rihanna, zoals jurylid Stacey Rookhuizen opmerkte.

Pearl Jozefsoon: We can overcome (35)

Ze had liever een uptempo liedje gezongen, maar toen ze dit liedje hoorde, geschreven door Gordon Groothedde en Curtis Richardson, zag ze daar vanaf. Het was niet misschien niet veilig, maar paste wel bij haar. Meedoen aan het Songfestival is een grote stap in haar carrière. Ze gelooft in ‘We can overcome’, dat gaat over liefde, hoop en eenheid. De boodschap is heel breed, iedereen kan zich daar in vinden, in en buiten Nederland. In 2011 werd Pearl tweede bij The voice of Holland en won ze de tweede editie van het NCRV-programma ‘Van popster tot operaster’, waarin zes Nederlandse artiesten de sprong maken van pop naar klassiek. Daarnaast geeft Pearl twee keer per week zangles.

Ivan Peroti: Take me as I am (41)

Peroti heeft nog niet eerder een hit gescoord onder zijn eigen naam, maar wel als deel van een groep. Hij maakte deel uit van het r&b trio Sat-R-Day en scoorde vier hits. De grootste was ‘Habibi (mijn schatje)’ van Def Rhymz feat. Lil’ cute, Ragga P, Sat-R-Day & Lapache (#22 in 2004). Zijn grootste hitfeit is echter een nummer voor een andere artiest, Funkerman. Daarvoor schreef hij meerdere nummers, die scoorden, waarvan ‘Speed up’ de grootste was (#20 in 2007). Tegenwoordig schrijft Ivan nummers voor onder anderen Shary-Ann, Jenny Lane en Ben Saunders en werkt samen met Sven Hammond soul. Maar uiteindelijk wil hij zelf muziek maken als artiest.

Kim de Boer: Children of the World (88)

Kim eindigde als vierde in de finale van de eerste editie van The voice of Holland. Ze is druk bezig met haar eerste album dat later dit jaar verschijnt. ‘Children of the world’ is geschreven door Martijn Schimmer, die muziekproducties maakt voor onder andere films, series (‘Costa!’, ‘Zoop’), commercials, leader muziek (‘De Wereld Draait Door’), zendervormgeving (SBS6, RTL, BNN) en games. Volgens Kim heeft haar liedje een boodschap van vrede. ‘Ik denk dat ik hiermee heel veel mensen kan raken. Ik wil de mensen laten zien wat mijn passie is.’

Tim Douwsma: Undercover lover (95)

Tim (presentator van onder andere Sterren.NL en Karaoke kids), scoorde vijf hits waaronder twee keer een #13-notering. ‘Winter voor twee’ en ‘Één zomeravond met jou’ met Monique Smit, beide in 2011. Tim had zichzelf opgegeven voor het Nationaal Songfestival, maar had geen liedje. Vervolgens belde de selectiecommissie hem, dat ze een liedje voor hem hadden binnen gekregen. Dat was ‘Undercover lover’ van Michel van der Zanden en Bruce R.F. Smith.
Smith heeft al meerdere nummers geschreven voor het Nationaal Songfestival. ‘My impossible dream’, waarmee Glennis Grace ons land in 2005 vertegenwoordigde, maar het ook niet redde. Daarnaast schreef hij de tekst van ‘Angel of my heart’ voor de Toppers. Dat liedje kwam niet verder dan de nationale finale. De Toppers gingen 2009 met ‘Shine’ naar Moskou en redden het ook niet.

Of de keuze voor Joan Franka terecht is, hangt niet meer van ons af, maar van de landen die op ons stemmen in de tweede halve finale op 24 mei. Wij kunnen haar nu alleen maar steunen en moeten niet (teveel) zeuren. Zij moet doen waar zij zich het beste bij voelt.

keerpunt

Ongeacht de uitslag, zou zondag 26 februari 2012 wel eens een keerpunt kunnen zijn in de beleving van Nederlanders als het gaat om het Eurovisie Songfestival. Op die dag ging het namelijk weer om het liedje, kwam het vertrouwen terug op een goede afloop en durven we hard op te zeggen dat we wel eens zouden kunnen winnen. Iets wat we de afgelopen jaren niet eens durfden te denken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten