zondag 4 maart 2012

We are young bij toeval ontstaan

Fun. feat. Janelle Monáe: We are young (63)

In december 2011, twee maanden voordat ‘We are young’ van Fun. feat. Janelle Monáe de derde plaats bereikte van de Amerikaanse hitparade, stond het nummer al aan de rand van diezelfde top tien in de uitvoering van de volledige Glee-cast. Het is de derde keer dat de versie van een nummer in ‘Glee’ eerder scoort dan de originele uitvoering. De eerste keer was vorig jaar met ‘Marry me’, een nummer van Bruno Mars. Vervolgens kwam ‘Turning tables’ langs, dat pas later op single verscheen. En nu dus ‘We are young’ van Fun. feat. Janelle Monáe.

toeval

En dan te bedenken dat het nummer bij toeval ontstaan is. In februari 2011 was producer Jeff Bhasker in New York bezig met het album ‘4’ van Beyoncé. Vervolgens kreeg hij een telefoontje van John Janick van het label Elektra, waarin deze vroeg of Bhasker tijd had om even bij de band Fun. langs te gaan. Zanger Nate Ruess had namelijk laten weten heel graag met Bhasker te willen samenwerken en aangezien hij toch in New York was, het thuishonk van de band, kwam dat mooi uit.

Bhasker gaf gehoor aan de oproep en de twee troffen elkaar in zijn hotelkamer. Daar deed Ruess de uithaal in ‘We are young’, waar Bhasker versteld van stond. De dag daarop stonden de twee in de studio en namen een versie van het nummer op, die niet veel verschilde van die in december in ‘Glee’ te zien zou zijn.

Vervolgens ging John Janick van Elektra met de mastertape van ‘We are young’ langs bij PJ Bloom, muziekproducer van ‘Glee’ en bood hem het nummer aan. In eerste instantie zag Bloom niet zoveel in een nieuw nummer van een band voor ‘Glee’, maar dat veranderde nadat hij het had gehoord. Hij belde Ryan Murphy, één van de bedenkers van ‘Glee’, en die schreef binnen enkele weken ‘Hold on to sixteen’, de aflevering waarin ‘We are young’ langskomt. De ‘Glee versie’ kwam daarop binnen op #12.

Het succes voor de versie van Fun. kwam niet direct na de bewuste aflevering in december 2011. Dat kwam pas in januari toen het nummer in een spotje werd gebruikt voor de nieuwe Chevrolet, rond de Super Bowl. In de aanloop naar dit evenement, gingen ook de radiostations om en was de weg vrij voor een superhit. Inmiddels zijn er van het nummer al meer dan 1,2 miljoen stuks gedownload.

twee versies

Op ‘We are young’ van Fun. feat. Janelle Monáe is Janelle maar even te horen, hetgeen ook te zien is in de officiële videoclip. Er is echter ook een akoestische versie van het nummer waarin zanger Nate Ruess in duet gaat met Monáe.
Hoewel wij die versie nog niet zijn tegengekomen als download, is er al wel een videoclip van. Wat duidelijk is, dat de versie van ‘We are young’ die genoteerd staat op #63, die van de officiële videoclip is en het meest gedownload is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten